Perinteet

Liedon Eränkävijöiden perinteet

Liedon Eränkävijöillä on joukko omia perinteitä, jotka erottavat meidät muista lippukunnista. Näkyvimpiä ja tunnetuimpia erikoisuuksiamme lienevät ruskea partiopaita koko lippukunnalla sekä vuosittainen pattinkikisa, josta moni lippukunta on ottanut mallia omaan toimintaansa.

Ruskea partiopaita

Liedon Eränkävijöissä ruskeaa partiopaitaa käyttävät sekä tytöt että pojat seikkailijaikäkaudesta alkaen. Ruskeisiin partiopaitoihin pukeutuvat tytöt ovat aikanaan olleet harvinainen näky koko Suomessa, nykyisin heitä on lietolaisten lisäksi jo jonkin verran.

Omat ansiomerkit

Vuonna 1994 lippukunnalle perustettiin oma ansiomerkkisarja 20. toimintavuoden kunniaksi. Metallisen Pronssisen pöpelikön, Hopeisen havukon tai Kultaisen kuusikon voi partiopaidan taskuun kiinnitettäväksi ansaita sellainen lippukuntalainen, joka vuodesta toiseen osallistuu aktiivisesti lippukunnan toimintaan.

Nuorempien ikäkausien kankaiset ansiomerkit myönnetään sellaiselle ryhmän jäsenelle, joka erottuu positiivisesti edukseen. Tarmokas taimi -merkki myönnetään sudenpennulle, Ponteva puunalku seikkailijalle ja Versoava vuosikasvu tarpojalle.

Barettivaellus

Lekkiläisten perinteistä vanhimpia on salamyhkäinen barettivaellus. Vaellukselle saa osallistua 18 vuotta täyttänyt lekkiläinen. Vaelluksen läpäistyään lippukuntalaisella on oikeus käyttää barettia ja siihen kuuluvaa partioliljaa osana partioasua. Baretit jaetaan perinteisesti joulujuhlassa.

Pattinkikilpailu

Traditioista ehkä hullunkurisin on pattinkikilpailu. Kisan tarkoituksena on siirtyä päivän aikana yksin, pareittain tai jopa kolmen hengen ryhmissä lähtöpisteestä maaliin kantamalla parimetristä ”kakkosnelosta”. Kisailijat saavat taittaa taivalta ainoastaan jalkaisin. Matkaa hankaloittavat autoilla ja polkupyörillä kulkevat, radiopuhelimilla ja saksanpaimenkoirilla varustautuneet etsijät. Mikäli kisaaja(t) jäävät kiinni etsijöille, sahataan pattingista pätkä pois riippuen kiinnijäämispaikasta. Pattinki on uinut usein Aurajoessa ja onpa joskus pikkuveljiäkin värvätty juoksentelemaan pelloilla lauta olalla etsijöiden hämäämiseksi.

Kalsariyö

Kalsariyö on johtajaikäisten oma rentoutumistapahtuma, jossa pelataan nimensä mukaisesti kalsarit jalassa koko yö niin perinteisiä lautapelejä kuin uudempia tietokonepelejäkin.

Johtajiston aivoriihi

Johtajiston aivoriihi kerää vaeltajistoikäiset kokoon kerran vuodessa yhdeksi illaksi tai yöksi luomaan uusia ideoita lippukunnan toiminnan kehittämiseksi.

Johtajien aamukirkko partioviikolla

Partioviikon torstaina johtajat kokoontuvat omaan hartaushetkeensä Liedon kirkkoon jo aamulla ennen kouluun tai töihin menoa.

Koko perheen joulujuhla

Lippukunnan kalenterivuosi huipentuu jokavuotiseen koko perheen joulujuhlaan. Ohjelmasta huolehtivat kaikenikäiset partiolaiset yhdessä. Joulujuhla on partioviikon kirkon ohella tilaisuus, jossa muistetaan ansioituneita lippukuntalaisia.