Partioasu
Partiohuivi on partiolaisen perusvaruste kaikissa partiotilaisuuksissa. Huivi on aina kaulassa, vaikka leireillä ja vaelluksilla partiopaita ei olisikaan päällä. Juhlavampiin hetkiin kuten partioparaatiin, kirkkohetkiin tai lipunnostoon pukeudutaan partiopaitaan. Suomen Partiolaisten sivuilta löytyvät tarkat ohjeet ja kuvat kunkin ikäkauden partiopaidasta ja siihen kiinnitettävistä merkeistä. Alla olevissa teksteissä on tarkenukset lietolaisista tavoista.
Lupauksenantotilaisuuksissa, partiomarssissa, syyskirkossa, lippukunnan syntymäpäivillä ja joulujuhlassa sekä muissa juhlavissa tilanteissa pukeudutaan koko partioasuun tummine housuineen/hameineen ja kenkineen.
Huivi on suomenlipunsininen perushuivi, jonka takakolmioon ommellaan Liedon Eränkävijöiden huivimerkki. Sen voi ostaa oman johtajan kautta lippukunnalta. Muista nimetä huivisi ja paitasi, niitä on monta samanlaista!
Sudenpennun partioasu
Liedon Eränkävijöiden sudenpennut käyttävät tummansinistä collegea, jossa ei ole huomiota herättäviä painatuksia tai brodeerauksia. Sudenpentu saa käyttää huivia annettuaan sudenpentulupauksen. Huivi sidotaan merimiessolmulla. Huivin takakolmioon ommellaan Liedon Eränkävijöiden huivimerkki.
Sudenpennun perusasu
- Tummansininen college
- Huivi
- Väiski
Marssiin ja muihin juhlallisiin tilanteisiin lisäksi
- Tummat housut/hame
- Tummat sukat
- Tummat kengät
- Partiovyö, jos on
Sudenpennun merkit
Sudenpentu saa heti partiopaidan hankittuaan ommella paitaansa merkit, jotka kertovat, mistä päin sudenpentu on kotoisin. Vasempaan hihaan voi ommella ylhäältä alaspäin järjestyksessä kotipaikkatunnuksen (Lieto), piirimerkin (Lounais-Suomen Partiopiiri), järjestötunnuksen (Suomen Partiolaiset) ja tilan riittäessä myös maailmanjärjestöjen merkit. Lisäksi oikeaan rintaan voi kiinnittää maatunnuksen. Nämä kaikki merkit voi hankkia partiokaupasta.
Ensimmäisen partiosyksyn päätteeksi, usein jo OVa -leirillä, sudenpentu saa valmiiksi Tervetuloa -jäljen. Tämä sudenpennun ensimmäinen jälkimerkki kiinnitetään puolestaan oikeaan hihaan. Samaiseen oikeaan hihaan sudenpentu kiinnittää myös muut saamansa jälkimerkit siten, että niitä tulee aina kolme merkkiä rinnakkain ennen uuden kerroksen aloittamista. Tervetuloa -jälkimerkki sijaitsee aina ylärivissä keskellä, muiden jälkien järjestyksellä ei ole merkitystä.
Jos sudenpentu saa jostakin tapahtumasta itselleen leirimerkin, löytyy sen paikka edestä, oikean hartiasauman ja maatunnuksen välistä. Leirimerkkejä pidetään enintään vuosi kerrallaan uuden leirimerkin aina korvatessa vanhan.
Kun sudenpentu siirtyy seikkailijaksi, saa hän sudenpentuvaiheen päätteeksi siirtymämerkin. Metallinen sudentassu kiinnitetään seikkailijana partiopaidan vasempaan taskuun.
Seikkailijan, tarpojan, samoajan ja vaeltajan asu
Liedon Eränkävijöissä sekä tytöt että pojat käyttävät ruskeaa partiopaitaa. Seikkailija tai vanhempi partiolainen saa partiolupauksen annettuaan sitoa huivin merimiessolmun sijasta sinisellä punoksella eli osmonsolmulla.
Perusasu
- Partiopaita
- Huivi
Marssiin ja muihin juhlallisiin tilanteisiin lisäksi
- Tummat housut/hame
- Tummat sukat
- Tummat kengät
- Partiovyö, jos on
- Pillinaru, jos on
Merkit
Seikkalijan, tarpojan, samoajan ja vaeltajan perusmerkit ovat vasemmassa hihassa samanlaiset kuin sudenpennuilla. Ylimmäksi tulee kotipaikkatunnus Lieto. Sitä seuraa aluetunnus Altti-merkki, jonka voit hankkia halutessasi lippukunnalta. Aluetunnuksen alle kiinnitetään piirimerkki ja sitä seuraavaksi järjestötunnus. Alimpana vasemmassa hihassa ovat järjestötunnukset. Maatunnuskiinnitetään heti oikean taskun yläpuolelle.
Jokainen ikäluokka kiinnittää oikeaan hihaansa ylimmäksi ikäkauden aloitusmerkin. Seikkailijat ja tarpojat kiinnittävät tekemänsä mukaisesti aloitusmerkin ympärille muut tehdyt ikäkauden omat merkit eli seikkailijoilla ilmansuunnat ja tarpojilla tarpot. Seikkailijat ja tarpojat kiinnittävät ikäkauden merkkien alapuolelle oikeaan hihaan myös tehdyt taitomerkit, lisäilmansuunnat ja jatkotarpot.
Siirtymävaiheissa jokainen on oikeutettu saamaan vasempaan rintaansa ikäkauden päätösmerkin. Nämä metalliset päätösmerkkipinssit kiinnitetään vasempaan rintataskuun siten, että aina viimeksi valmiiksi saadun ikäkauden päätösmerkki on ylimpänä.
Siirtyessään samoajasta vaeltajaksi lietolainen partiolainen osallistuu barettivaellukseen. Tämän siirtymävaiheen selvittäneet saavat oikeuden käyttää partioasun kanssa tummansinistä barettia, jonka etuvasemmalle on ommeltu poikien maailmanliiton eli WOSMn merkki.
Jos partiolainen saa jostakin tapahtumasta itselleen leirimerkin, löytyy sen paikka maatunnuksen yläpuolelta. Leirimerkkejä pidetään enintään vuosi kerrallaan uuden leirimerkin aina korvatessa vanhan.
Johtajien asuista
Partiojohtajien peruskurssin voi käydä jokainen yli 18-vuotias partiolainen. Kurssin käytyään partiojohtaja on oikeutettu solmimaan huivinsa nahkaisella josefiinansolmulla eli Gilwell-punoksella. Partiojohtajan asuun kuuluu myös pilli, jonka pillinaru on valkoinen. PJ-kurssin käynyt poistaa paidastaan ikäkausien päätösmerkit ja korvaa ne partiojohtajan merkillä.
Partiolaisten ansiomerkkien kiinnitykseen on olemassa omat ohjeensa. Ne löydät Partiolaisten ansiomerkit -kirjasesta. Kirjanen löytyy muun muassa Suomen Partiolaisten sivuilta.